Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι τα λιπίδια και ποιός ο συσχετισμός τους με την παχυσαρκία - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Υγείας Δρόμοι του γιατρού Αθ. Κρουστάλη


Τι είναι τα λιπίδια; 'Οταν διαταράσσονται τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα; Σε αυτά τα ερωτήματα και σε άλλα πολλά, δίνει τις απαντήσεις στο Υγείας Δρόμοι ο Ειδικός Παθολόγος και ειδικός στις διαταραχές Λιπιδίων κ. Αθανάσιος Κρουστάλης.

- Τι είναι τα λιπίδια στον οργανισμό του ανθρώπου;
Τα λιπίδια είναι χημικές ενώσεις με κηρώδη υφή οι οποίες κυκλοφορύν αδιάλυτες στο αίμα

- Οταν λέμε ότι τα λιπίδια διαταράσσονται τι ακριβώς συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα
Διαταραχή των λιπιδίων σημαίνει δύο πράγματα: α) ποσοτική, δηλαδή αυξημένη παραγωγή τους από τον οργανισμό β) ποιοτική, δηλαδή διαταραχή των λειτουργιών τους με ή χωρίς διαταραχή του αριθμού τους.

- Τι μπορεί να προκαλέσει διαταραχή των λιπιδίων; Και όταν αυτό συμβεί, ποιές είναι οι συνέπειες
Οι διαταραχές των λιπιδίων είναι κληρονομικές ή επίκτητες. Οι κληρονομικές οφείλονται σε γονιδιακές αιτίες και οι επίκτητες σε παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, η χρήση φαρμάκων όπως π.χ. τα διουρητικά αλλά και σε κακή διατροφή πλούσια σε τρανς (κακά) λιπαρά.

- Ποιά είναι τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση;
Οι διαταραχές λιπιδίων δεν εμφανίζουν συμπτώματα ενίοτε και κατ' εξαίρεση μπορεί να εμφανίσουν σημεία, δηλαδή διαταραχές που μόνος ένας γιατρός μπορεί να αντιληφθεί. Γι' αυτό και συνήθως, και δυστυχώς ανακαλύπτονται μαζί με τη νόσο που έχουν προκαλέσει (π.χ. στεφανιαία νόσο).

- Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής όταν επέλθει αυτή η διαταραχή στον οργανισμό του;
Βασική προϋπόθεση είναι να συμβουλευθεί έναν ειδικό. Ο ειδικός θα αξιολογήσει την διαταρχή και μαζί με τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου θα αξιολογηθεί ο βαθμός επικινδυνότητας (risk score) εμφάνισης της κάθε νόσου. Ετσι θα προταθεί η κατάλληλη θεραπεία (τα όρια για κάθε ασθενή είναι μοναδικά και προκύπτουν από τα risk scores)

- Tι συμβουλές θα δίνατε στους ανθρώπους ούτως ώστε να αποφευχθεί η τυχόν διαταραχή των λιπιδίων στο σώμα τους
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Αρα το μυστικό είναι περιοδικές προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες όμως να έχουν συσταθεί από γιατρό, για να ανταποκρίνονται στο εκάστοτε προφίλ του ασθενούς.

- Υπάρχει συσχετισμός της παχυσαρκίας με τις διαταραχές των λιπιδίων;
Η σχέση είναι αμφίδρομη. Η παχυσαρκία ως πολυπαραγοντική νόσος εμφανίζει διαταραχές των λιπιδίων, λόγω της αυξημένης σύνθεσής τους. Από την άλλη μια διαταραχή λιπιδίων μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και κατά συνέπεια προοπτική παχυσαρκίας (χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό).

- Ποιά η διαφορά της παχυσαρκίας με τη νοσογόνο παχυσαρκία;
Παχυσαρκία ονομάζεται η συσσώρευση λίπους στον οργανισμό άνω των φυσιολογικών ορίων, έτσι όπως έχουν θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ θεωρείται αυτός που έχει ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) >30kg/m2. Νοσογόνος παχυσαρκία ονομάζεται η παχυσαρκια με ΔΜΣ>40kg/m2
Στη νοσογόνο παχυσαρκία το πλεονάζον βάρος θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς!

- Πού αποδίδετε το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων;
Κακός προγραμματισμός διατροφής από την παιδική ηλικία, κακή οικογενειακή πληροφόρηση για τους κινδύνους της νόσου, προκαταλύψους τύπου “θα πάρει μπόι” (που έχουν καταρριφθεί), καθιστική ζωή, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, δυτικός τρόπος σίτισης (ταχυφαγεία, γλυκίσματα), υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από μικρές ακόμα ηλικίες, είναι οι κύριες αιτίες που έχουν ανεβάσει το ποσοστό της Ελλάδας στην παχυσαρκία σε πολύ υψηλά επίπεδα.

















YΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Κρουστάλης Αθανάσιος

Ειδικός παθολόγος – ειδικός στις διαταραχές λιπιδίων

Προσδιορισμό βιολογικής ηλικίας αγγείων




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αιφνίδιο Εξάνθημα

Το παιδί έχει ψηλό πυρετό για μερικές μέρες και μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, γεμίζει με κάτι μικρές κοκκινίλες στο κορμάκι και το πρόσωπό του. Τα σπυράκια διαρκούν και αυτά μερικές μέρες και μετά υποχωρούν, ενώ το παιδί σε αυτή την φάση είναι καλά, ίσως να φαίνεται λίγο κουρασμένο. Πρόκειται για το αιφνίδιο εξάνθημα! Το αιφνίδιο εξάνθημα (ή 6η εξανθηματική νόσος), είναι μια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού. Το παιδί «κολλάει» την ίωση συνήθως από κάποιο ενήλικο μέλος της οικογένειας, που δεν έχει συμπτώματα. Ο ιός παραμένει στον οργανισμό του, για όλη του την ζωή και κατά περιόδους επανενεργοποιείται, χωρίς αναγκαστικά να δημιουργεί συμπτώματα. Μέχρι περίπου την ηλικία των 4 χρονών όλα τα παιδιά έχουν αντισώματα για τους υπεύθυνους ιούς(άρα έχουν νοσήσει). Κλινική εικόνα Η κλινική εικόνα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού(συνήθως μέχρι 2χρονών), την άμυνα του οργανισμού του(εάν θηλάζει, τρέφεται σωστά κλπ), και τον ιό που προκαλεί την ίωση(ερπετοϊός 6 ή 7). Συνή

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ