Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινωνικό jet lag: Η πάθηση που δεν γνωρίζετε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα έχετε



Κάθε εβδομάδα, επί πέντε ημέρες συνεχόμενα, σηκωνόμαστε το πρωί με τον ήχο του ξυπνητηριού και σε μια ώρα που σχεδόν κανείς δεν θα ήθελε να σηκώνεται. Γι' αυτό και όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο, κάνουμε συνήθως δύο πράγματα: 1. ξενυχτάμε την Παρασκευή και το Σάββατο, είτε βγαίνοντας έξω είτε βλέποντας σειρές μέχρι αργά, επειδή ξέρουμε πως την επόμενη δεν θα έχουμε πρωινό ξύπνημα και 2. κλείνουμε το ξυπνητήρι και κοιμόμαστε μέχρι να χορτάσουμε ξεκούραση, θεωρώντας πως έτσι αναπληρώνουμε τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας.

Να, όμως, που αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά επιδρά και αρνητικά στην υγεία μας. Και το όνομά του; Κοινωνικό jet lag.

Ενώ εμείς μπορεί να πιστεύουμε πως το σώμα μας έχει ανάγκη για περισσότερο ύπνο μέσα σε αυτές τις δύο μέρες, στην πραγματικότητα το επιπλέον αυτό «χουζούρι» μπορεί να προκαλέσει χρόνια κόπωση, εκνευρισμό, ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 11%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η κανονικότητα του ύπνου, πέρα από τη διάρκειά του, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας», είπε η επικεφαλής της έρευνας, Sierra B. Forbush, στο EurekAlert.

«Αυτό υποδηλώνει πως ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να είναι μια αποτελεσματική, σχετικά απλή και ανέξοδη προληπτική θεραπεία για καρδιακές παθήσεις καθώς και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας», προσθέτει.

Όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τη σημασία του να κοιμόμαστε αρκετά κάθε μέρα, τώρα όμως γίνεται κατανοητό πως είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε ένα καθορισμένο μοτίβο ύπνου που θα μένει σταθερό, ανεξάρτητα από το αν μπορούμε να κοιμηθούμε περισσότερο ή λιγότερο.
  
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «κοινωνικό jet lag» επειδή προκαλείται συνήθως από την κοινωνική νυχτερινή ζωή των ανθρώπων και επειδή η επίδραση που έχει πάνω τους μοιάζει πολύ με αυτή ενός jet lag.

«Η συμπεριφορά αυτή μοιάζει σαν οι περισσότεροι άνθρωποι να πετούσαν την Παρασκευή το απόγευμα από το Παρίσι στην Νέα Υόρκη ή από το Λος Άντζελες στο Τόκιο, και τη Δευτέρα να γυρνούσαν πίσω»», λέει ο Dr. Till Roenneberg, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στο WebMD.

«Καθώς αυτό μοιάζει σχεδόν με το φαινόμενο του jet lag μετά από ταξίδι, το αποκαλούμε κοινωνικό jet lag. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν μια ζωή σε σχεδόν διαφορετικές χρονικές ζώνες, σε σχέση με το βιολογικό τους ρολόι».

Παλιότερες έρευνες για το κοινωνικό jet lag έχουν δείξει πως όσοι πάσχουν από αυτό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, να καπνίζουν, να καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη και να πίνουν περισσότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο.

Γι' αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθείτε να κοιμάστε επτά ώρες κάθε βράδυ και να μην πέφτετε στην παγίδα να κοιμάστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα. Μακροπρόθεσμα, θα ανταμειφθείτε.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ