Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια


  
Η κακή κυκλοφορία στα πόδια, που είναι γνωστή ιατρικώς ως περιφερική αγγειακή νόσος, προκαλείται από φραγμένες αρτηρίες και φλέβες που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καρδιάς του Τέξας, τα αιμοφόρα αγγεία που είναι πιο απομακρυσμένο από την καρδιά, τα ονομαζόμενα περιφερειακά αγγεία, μπορεί να μπλοκαριστούν εξαιτίας  συσσώρευσης πλάκας που προκαλείται από αθηροσκλήρωση. Τα μπλοκαρισμένα περιφερικά αγγεία μπορεί να οδηγήσουν σε μία κατάσταση που ονομάζεται ισχαιμία, που επί της ουσίας πρόκειται για έλλειψη οξυγόνου στους μυς. Το αποτέλεσμα είναι πόνος και κράμπες στα πόδια.

Η διάγνωση της κακής κυκλοφορίας στα πόδια
Οι γιατροί πρέπει να λάβουν ένα λεπτομερές ιστορικό καθώς και εξέταση του ασθενούς για να καθορίσουν την συνολική κατάσταση της υγείας του. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει πως οι εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα, αγγειογραφία ακτίνων Χ και μαγνητική αγγειογραφία-τομογραφία, μπορούν να αξιολογήσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Ο υπέρηχος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να προσφέρει μια εικόνα του αίματος που ρέει μέσα από τα αγγεία και η αγγειογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ, αφού προηγηθεί έγχυση σκιαγραφικής ουσίας για την παρακολούθηση της ροής του αίματος.

Τα συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας
Η κακή κυκλοφορία στα πόδια μπορεί να επηρεάσει τη μία ή και τις δύο πλευρές του σώματος και συνήθως οδηγεί στην ανάπτυξη συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Επώδυνες κράμπες στις γάμπες ή τους μηρούς, ονομάζονται διαλείπουσα χωλότητα και είναι μια ένδειξη της κακής κυκλοφορίας. Ο πόνος και κράμπες ανακουφίζονται με την ανάπαυση. Αλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία ή μούδιασμα του ποδιού και κόκκινο ή λαμπερό δέρμα. Πληγές που επουλώνονται αργά μπορούν να αναπτυχθούν στα πόδια, ενώ οι τρίχες και τα νύχια στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να παρουσιάσουν επιβράδυνση στην ανάπτυξή τους. Συμβουλευτεί το γιατρό σας αν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου
Οσοι έχουν διαβήτη σας βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το κανονικό για την ανάπτυξη κακή κυκλοφορία στα πόδια σας. Αλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, το υπερβολικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό κακής κυκλοφορίας ή καρδιακής νόσου. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή αν γίνει κακή διαχείριση, η κακή κυκλοφορία στα πόδια μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη γάγγραινας και  στην απώλεια των δακτύλων ή μέρος του ποδιού.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και επιλογές θεραπείας
Το κάπνισμα και ο διαβήτης είναι οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κακής κυκλοφορίας στα πόδια, έτσι ώστε αν κάποιος κόψει το κάπνισμα και διαχειριστεί σωστά το σάκχαρό του, μπορεί να προλάβει την όποια κακή εξέλιξη. Ενα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξη της κακής κυκλοφορίας.Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν και τα φάρμακα να ρυθμίσουν αυτή την κατάσταση.

Kαθημερινή θεραπευτική αγωγή – Περιποίηση Ποδιών
Η κακή κυκλοφορία κάνει τα πόδια πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς και ανάπτυξη λοιμώξεων. Γι’ αυτό όσοι έχουν κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια θα πρέπει να τα διατηρούν καθαρά, και να κάνουν καθημερινά ποδόλουτρα με χλιαρό νερό και ένα ήπιο σαπούνι. Ελέγξτε καθημερινά τα πόδια σας για κάλους και ανοιχτές πληγές και κόβετε τακτικά τα νύχια σας. Μην φοράτε στενά παπούτσια, ούτε κάλτσες που σας σφίγγουν. Σε περίπτωση οποιασδήποτε λοίμωξης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα