Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενδοοικογενειακή βία: Και η μη σωματική βία είναι κακοποίηση...



Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία - κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά» συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου και ώρα 9:30 π.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου κ. Στυλιανός Παπαγεωργίου – Γονατάς, η τ. Γεν. Γραμματέας του ΔΣΑ κυρία Χριστίνα Κουντούρη, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Νίνα Κασιμάτη, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων κυρία Φωτεινή Κούβελα και άλλοι πολλοί Εισαγγελείς, Δικαστές, Ψυχολόγοι, Δικηγόροι, Κοινωνιολόγοι και Δημοσιογράφοι.

Στην ημερίδα προβλήθηκαν σκηνές ενδοοικογενειακής βίας που συντάραξαν το πανελλήνιο την τελευταία δεκαετία. Επίσης, αναφέρθηκαν περιπτώσεις δραστών ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως ανδρών κατά των συζύγων τους και των παιδιών τους, στους οποίους δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη, αλλά αντιθέτως υπήχθησαν σ’ ένα νεφελώδες καθεστώς ποινικής διαμεσολάβησης και παραπομπής σε δημόσιο θεραπευτικό ίδρυμα, στο οποίο όμως τελικά ποτέ δεν προσήλθαν.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2014 από 167 τέτοιους δράστες, που η Εισαγγελία Αθηνών παρέπεμψε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μόνο δύο εμφανίστηκαν για θεραπεία, ενώ αντιστοίχως το έτος 2015 από 141 τέτοιους δράστες, δεν εμφανίστηκε κανένας στο θεραπευτικό κατάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογες απορίες, γιατί ποτέ δεν διατάχθηκε έρευνα γι’ αυτή τη σκανδαλώδη αντιμετώπιση δραστών που ξυλοκόπησαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους, τα απείλησαν, άσκησαν εναντίον τους σωματική και ψυχολογική βία.
Με αφορμή το θέμα αυτό, ας δούμε τι αναφέρει για την «Ενδοοικογενειακή βία», η Δρ . Ίλια Θεοτοκά Κλινική Ψυχολογος- Ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
«Η ψυχολογική βία μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Παιδιά έφηβοι και ενήλικες βιώνουν καθημερινά την ψυχολογική βία. Μπορεί να έχει βλαπτικές συνέπειες στην σχέσεις και στην ψυχική υγεία, το ότι δεν υπάρχει σωματική βία, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κακοποίηση.

Τι είναι η ψυχολογική βία;
Οποιαδήποτε πράξη περιλαμβάνει περιορισμό, απομόνωση, λεκτική προσβολή, εκφοβισμό, οποιαδήποτε συμπεριφορά που μειώνει την αίσθηση της αξιοπρέπειας και της αυτοαξίας και έχει σαν στόχο να ελέγξει και να καθυποτάξει τον άλλον.

Επηρεαζει την ψυχολογική κατάσταση, τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την αυτοεκτίμησή μας, τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τις σχέσεις, μπορεί να μας κάνει να βλέπουμε με ανασφάλεια τους ανθρώπους,να νιώθουμε ανασφαλείς και στο ίδιο μας το σπίτι .Καταστρέφει τις προσωπικές σχέσεις, τις φιλίες και την σχέση με τον εαυτό μας. Η βία δε που ασκείται στο παιδί, επηρεάζει την ψυχολογική ανάπτυξή του ως ενήλικα.

Μπορεί να ξεκινήσει με ήπιες ενδείξεις όπου το άτομο που κακοποιεί  "τσεκάρει πόσο τον παίρνει " για να δει μέχρι ποίου σημείου το δέχεται το άλλο άτομο.

Ποια η ψυχολογική αντιμετώπιση ;
Στόχος είναι η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοαξίας, της αυτονομίας για να απαγκιστρωθεί το άτομο από την κακοποιητική σχέση. Άλλες μορφές θεραπείας είναι:
- Ομαδική θεραπεία
- Οικογενειακή θεραπεία
- Ψυχοθεραπεία παιδιού - art and play therapy
- Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης
- Εκμάθηση θέσης Ορίων
- Διατήρηση ρουτίνας δραστηριοτήτων
- Εμπλοκή σε ευχάριστες δραστηριότητες
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Όταν υπάρχει εκατέρωθεν ψυχολογική βία στόχος της θεραπείας είναι η εκμάθηση κοινών κανόνων συμπεριφοράς, στα πλαίσια μίας αμοιβαίας σχέσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ