Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο νοσοκομείο κάθε χρόνο ένας στους πέντε 'Έλληνες!



Τις παθογένειες του συστήματος ή κάποια κρυφή νοσηρότητα αναδεικνύει ο τεράστιος αριθμός των εξιτηρίων από τα ελληνικά νοσοκομεία;
Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον το πώς γίνεται να νοσηλεύεται κάθε χρόνο ένας στους πέντε Έλληνες, όταν στην Ισπανία και την Πορτογαλία η αναλογία είναι μία νοσηλεία ανά δέκα κατοίκους.
Η αλήθεια είναι πως το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα είναι νοσοκομειοκεντρικό. Τα περισσότερα, δηλαδή, περιστατικά καλύπτονται σε νοσοκομεία, ενώ θα μπορούσαν να έχουν εξυπηρετηθεί σε δομές πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας, οι οποίες σπανίζουν ή υπολειτουργούν.
Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους υπερφόρτωσης των νοσηλευτικών μονάδων και των χαμηλών δεικτών ικανοποίησης των ασθενών.

Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δείχνουν μία σειρά από παραδοξότητες που παρατηρούνται στο σύστημα Υγείας της χώρας μας.
Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν κάποια υψηλή νοσηρότητα στον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος βρίσκεται χαμηλά σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητα από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Είναι, όμως, πολύ ψηλά στα εξιτήρια που δίνονται κάθε χρόνο, καθώς και σε εκείνα που αφορούν νοσηλεία για καρκίνο.
Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, η χώρα μας κατέχει την όγδοη θέση σε εξιτήρια μεταξύ των 40 χωρών του ΟΟΣΑ που συγκρίνονται.


Κατά μέσο όρο, έχει 196,5 εξιτήρια τον χρόνο ανά 1.000 κατοίκους, το οποίο με μία σειρά απλοποιήσεων οδηγεί στην αναλογία ένα εξιτήριο ανά πέντε κατοίκους! Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με το αντίστοιχο χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ρωσία.
Είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (156 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους) και απέχει σημαντικά από το ποσοστό άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν κάθε χρόνο περίπου τα μισά εξιτήρια από όσα δίνονται στην Ελλάδα!
Ακόμη περισσότερα ερωτήματα προκαλεί ο επόμενος πίνακας, ο οποίος αναφέρεται στα εξιτήρια έπειτα από νοσηλεία για καρκίνο.



Σε αυτόν, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Αυστρία, με 24,4 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους ή ένα εξιτήριο ανά 41 πολίτες.
Το στοιχείο δεν συνάδει καθόλου με τα κρούσματα καρκίνου που καταγράφονται στην Ελλάδα. Συμβαίνει ακριβώς αντίθετο, καθώς η χώρα μας, μαζί με το Μεξικό, έχει τα λιγότερα κρούσματα καρκίνου στον ΟΟΣΑ!



Η Ελλάδα είναι αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο του Οργανισμού και στη θνησιμότητα από όλες τις μορφές της νόσου...
Όλα δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά (και) στην Υγεία. Το σύστημα είναι στρεβλό σε όλα σχεδόν τα επίπεδα και αυτό αποτυπώνεται σε ένα ακόμη γράφημα του ΟΟΣΑ.
Δείχνει πως η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες νοσοκομειακές δαπάνες στο σύνολο των χωρών του Οργανισμού (40%), επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα “νοσοκομειοκεντρικό” σύστημα.
Η διάρθρωσή του οδηγεί σε υψηλά κόστη και υστέρηση στη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία θα κάλυπτε πιο σωστά τα περισσότερα περιστατικά και θα ανακούφιζε και τα ίδια τα νοσοκομεία.
Επιβεβαιώνει, δε, τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν εφαρμόζει πολιτικές Υγείας, αλλά πολιτικές ασθένειας...



Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε