Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμβουλές ύπνου για όσους πάσχουν από χρόνιο πόνο



Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που πάσχουν από χρόνιους πόνους. Μπορεί αυτοί οι πόνοι να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις καθημερινές τους δραστηριότητες κάνοντας δύσκολες ακόμα και τις πιο απλές δουλειές.

Κι ενώ συνήθως οι άνθρωποι δίνουν έμφαση σ’ αυτό που μπορεί να γίνει για να ανακουφιστούν από τους πόνους κατά τη διάρκεια της ημέρας, συχνά ξεχνάνε πόσο μπορεί ο χρόνιος πόνος να επηρεάσει τον ύπνο τους.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 200 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή διαταραχής του ύπνου. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που δεν κοιμούνται καλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρόνιου πόνου. Αυτός δεν είναι καθόλου καλός συνδυασμός. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη υπόθεση τον ύπνο κι αυτό ισχύει για σχεδόν έναν στους πέντε ανθρώπους.

Ο χρόνιος πόνος μπορεί να προέρχεται από πονοκεφάλους, αρθρίτιδα, μια προβληματική πλάτη ή μια σειρά από άλλα προβλήματα που μπορούν να εμποδίσουν τον καλό ύπνο, κάνοντας τους ανθρώπους ολοένα και πιο κουρασμένους την ημέρα και πιο ευαίσθητους στον πόνο, αφού το βράδυ δεν έχουν κοιμηθεί καλά. Μπορεί έτσι να προκληθεί ένας φαύλος, εξουθενωτικός κύκλος, με λιγότερο ύπνο και περισσότερο πόνο.

Εχετε, όμως, τη δυνατότητα να σπάσετε αυτό τον κύκλο. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να κοιμηθείτε καλά ολόκληρη τη νύχτα και να ξεκουραστείτε επαρκώς.

Κατ’ αρχήν, προσπαθήστε να πάρετε το μυαλό σας από τον πόνο μέσω του διαλογισμού. Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή αν ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή ο πόνος σας είναι οξύς, τότε δοκιμάστε να διαλογιστείτε. Σκεφτείτε ένα ήσυχο και άνετο μέρος, στο οποίο αισθάνεστε ξεκούραστοι. Αυτό μπορεί να καθαρίσει το μυαλό σας.

Ο επαναπρογραμματισμός του κιρκαδικού σας ρυθμού είναι πολύ σημαντικός για τη βελτίωση του ύπνου, ανεξάρτητα από το αν είστε ή όχι απ’ αυτούς που πάσχουν από πόνο. Ορίστε ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί και να πηγαίνετε την ίδια ώρα για ύπνο κάθε βράδυ. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε την πρώτη φορά ή αν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, εσείς φροντίστε να μην σηκωθείτε προτού χτυπήσει το ξυπνητήρι σας. Μόλις το σώμα σας αναγνωρίσει αυτό το μοτίβο, θα προσαρμοστεί.

Ο χρόνιος πόνος μπορεί να φουντώσει στη μέση της νύχτας, αν απλώς αλλάξτε θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν αυτό σας κάνει να ξυπνήσετε, αποφύγετε να ανοίξετε την τηλεόραση, να κοιτάξετε το κινητό ή το tablet σας για να περάσει η ώρα. Το φως από τις συσκευές θα τονώσει το μυαλό σας και θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το να κοιμηθείτε ξανά. Αντί γι’ αυτό πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο με απαλό φωτισμό και διαβάστε ένα βιβλίο σε ένα ήσυχο περιβάλλον.

Εάν καταναλώνετε πολλή καφεΐνη, δοκιμάστε να την μειώσετε. Η καφεΐνη μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ύπνο κάποιων ανθρώπων, ακόμα κι αν την έχουν καταναλώσει έξι ώρες πριν τον ύπνο. Γι’ αυτό αποφύγετε αργά το απόγευμα καφέ ή κόκα κόλα, και δώστε στον εαυτό σας μια καλύτερη ευκαιρία να κοιμηθεί καλά το βράδυ.

Τέλος, αν καπνίζετε, φροντίστε επίσης να το περιορίσετε. Η νικοτίνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφεύγετε το κάπνισμα τα βράδια. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την διέγερση λίγο πριν τον ύπνο, κάντε το, ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε ήρεμα το βράδυ.

Μην αφήσετε τον πόνο να σάς κρατήσει ξύπνιους. Πάρτε τον έλεγχο του ύπνου σας στα χέρια σας, χρησιμοποιώντας κάποια απ’ αυτές τις μεθόδους που θα σάς επιτρέψουν να κοιμηθείτε και μάλιστα καλά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω